Metoder och material till flaggor,
vimplar och fanor

Med en kombination av egen produktion och olika tekniker har vi på Tellus möjlighet att erbjuda flaggor av alla tänkbara storlekar och modeller. Val av metod är beroende av ett antal faktorer så som produktens storlek, användningsområde och motivets utseende. 

Applikationssömnad

Flaggfabriken Tellus har kvar egen produktion i Sverige och är därför en av få flaggfabriker som fortfarande kan erbjuda applikationssydda flaggor. Tekniken bygger på att tyger i passande färger appliceras på bottenväven. I de flesta fall väljer vi att använda vävd polyester som bottenväv och applikationen görs i stickad polyester. Applikations-sömnad är den klassiska metoden att framställa flaggor och är en exklusivare lösning med bättre hållbarhet.

Applikationssömnad används främst vid små serier, vid större flaggor och vid fanframställning.

Screentryck

Screentryck är en tryckmetod där man använder sig av schabloner. Varje färg tas fram via otäckta delar av meshfilm som är uppspänd i en ram. Vi använder oss av ett screentryck som ger ett 100% genomfärgat resultat på både vävd och stickad polyester. Det är detta som gör att screentryck är att föredra över digitaltryck. Potentiella begränsningar är emellertid om motivet är komplicerat med mycket rastreringar som till exempel ett fotografi eller kostnaden vid många färger.

Digitaltryck

Digitala tryck återger motiv med stor detaljrikedom. Tryckmetoden är inte beroende av schabloner vilket gör att metoden lämpar sig mycket väl vid mindre serier eller vid komplicerade motiv. Digitaltryck blir inte helt genomfärgat men med dagens teknik är det inte långt ifrån. Digitaltryck görs inte på vävd polyester utan används främst på stickad polyester eller decor.

Brodyr

Tellus har även möjlighet att erbjuda broderade lösningar. Brodyr kan med fördel användas till kioskflaggor, bordsflaggor, specialvimplar, båtflaggor och fanor. Den enda begränsningen är egentligen storleken på ramarna som används när produkten spänns upp i maskinen. Denna lilla begränsning har inte stoppat oss hittills. Ramen går att flytta. Vi har därför producerat sidenfanor, flaggor och standar till fackföreningar, försvarsmakten och ordenssällskap.

Material

Vävd polyester: 100% 155 grams polyester. Materialet vävs med “en upp, en ner metod”. Vävd polyester är ofta det material som gemene man syftar på när de säger att de vill att flaggan skall tillverkas i “tyg”. Detta material är framställt för att påminna om den gamla bomullsväven men är mer slitstarkt, torkar fortare och bevarar färgen längre. Vävd polyester lämpar sig bäst för vårt nordiska klimat och har därmed bäst hållbarhet.

Stickad polyester: 100% 120 grams polyester. Materialet stickas och förknippas ofta felaktigt med nylon. Stickad polyester är det material som används mest i Europa, speciellt söder om våra breddgrader.

Decor: 100% 205 grams polyester. Materialet används därför endast för ensidigt tryck. Tryckkvaliteten på den synliga sidan är mycket detaljrik och materialet används för bruk både inomhus och utomhus. Vanliga användningsområden är mässväggar, L-banners, mässdukar och fasadflaggor.

Satin polyester: 100% 140 grams polyester. Används för ensidigt tryck då extra hög kvalitet för återgvning är en nödvändighet. Materialet används främst för produktion av fanor, butiksvepor och liknande. Fire retardant B1 certificate.

Sidenduschess: Namnet används oftast i folkmun för att beteckna sidenliknande polyester. Vi använder ett polyestersatin (satin innebär att man gjort tyget blankt) till applikationer på fanor eller till bottenväven i bordsflaggor.

Sidenacetat: Det material som vi oftast använder som bottenväv i fanframställning. Ordet siden används egentligen slentriant för att benämna ett blankt material. Själva materialet är egentligen acetat som ger ett mycket vackert skimmer och jämn yta.